Rubriky
Nezařazené

Karel Novák získal Cenu Václava Jíry

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) každoročně oceňuje cenou Dr. Václava Jíry osobnosti, které se v Česku významně podíleli na rozvoji fotbalu na celorepublikové či regionální úrovni. V letošním roce jich tak obdrželo „malou plaketu“ celkem 41. Ceny Dr. Václava Jíry jsou vyhlašovány od roku 1993.

Držiteli Ceny Dr. Václava Jíry v hlavních kategoriích se v letošním kalendářním roce stali úspěšný trenér Miroslav Koubek, někdejší dlouholetý rozhodčí Ivan Grégr a bývalý fotbalový a také futsalový trenér Josef Konta.

Kromě tří ocenění v hlavních kategoriích se dostalo na dalších 38 osobností ze všech krajů Česka. Mezi nimi byl i náš dlouholetý hráč, trenér a funkcionář Karel Novák.

Karel Novák začal hrát fotbal v 6 letech v Halámkách (jižní Čechy), kde se narodil. Fotbalu se věnuje celý život. Od 8 let až do konce své aktivní kariéry hrál za SK Újezd nad Lesy (později FK Újezd n.L.), s výjimkou 4 sezón, kdy hrál za sousední Sibřinu. Vždy to byl řízný bek, který by se pro mužstvo rozdal! Obětavý, běhavý a neustále komentující dění na hřišti!  Karel aktivní fotbal neopustil dodnes, kdy i v 66 letech 2x týdně hraje se starou gardou Újezda nad Lesy. A stále platí že, co si neuhraje nohama, dohraje si pusou.

V 90. letech začal trénovat mládež v Újezdě nad Lesy a když se mu v pozdějším věku narodil syn Honza, tak byl u jeho prvních fotbalových krůčků v Újezdě. Dnes, i díky Karlovi, kope Honza za ligový dorost Viktorky Žižkov. Karel se vrátil k trénování nejmenších přípravek a mladších žáků a je v Újezdě respektovanou trenérskou autoritou. Karel se nebál ani trénování dívčího týmu v Újezdě n. L., kde jeho svěřenkyněmi byla i jeho žena a dcera.

V Újezdě nad Lesy dlouhá léta působí i jako funkcionář, je členem výboru, vykonává funkci pokladníka, jednu dobu vedl i účetnictví klubu.

Tímto mu k udělení ceny gratulujeme a přejeme mnoho dalších let v našem klubu.